حجت الاسلام و المسلمین محمد ملک زاده در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به نام گذاری سال ۱۴۰۱ از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال" تولید، دانشبنیان، اشتغالآفرین" اظهار داشت: قرن چهاردهم هجری شمسی را با اتفاقات و حوادث کوچک و بزرگ تاریخی این قرن پشت سر نهادیم. بی شک مهم ترین رویداد قرن گذشته، ظهور انقلاب اسلامی ایران به رهبری خورشید درخشان این قرن، امام خمینی (ره) و مجاهدت همه شهیدان و ایثارگرانی بود که برای سربلندی اسلام و ایران عزیز کوشیدند و ملت قهرمان ایران را نماد ایستادگی و مقاومت در برابر استبداد و استکبار در جهان ساختند.
وی افزود: نهضت انقلاب اسلامی در قرن چهاردهم به جهانیان نشان داد با ایستادگی و مقاومت در برابر ظلم استکبار میتوان فشار حداکثری دولت مستکبر آمریکا را به تعبیر سیاستمداران غربی به «شکست مفتضحانه» دچار ساخت و عزت و سربلندی را برای یک ملت به ارمغان آورد. وی همچنین گفت: آشکار است که ملت ایران این همه افتخار و سربلندی را به مدد یکی از اصول محوری انقلاب یعنی استقلال و خوداتکایی به دست آورد، چه آن که از مهم ترین راه های کسب استقلال و خودکفایی، حرکت در مدار تولید و افزایش توان ملی در ابعاد گوناگون آن میباشد.
عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم ادامه داد: با افزایش فشار تحریمهای اقتصادی در سال های اخیر اهمیت تولید ملی بر مبنای علمی آشکارتر گردیده است؛ از این رو چند سالی است که مقام معظم رهبری یکی از مطالبات مهم خود را با تاکید بر تقویت تولید ملی و اشتغال و افزایش شرکتهای دانشبنیان قرار دادهاند.
وی بیان داشت: امسال نیز ایشان با انتخاب این موضوع به عنوان شعار سال جدید تاکید نمودند برای رشد اقتصاد کشور و اصلاح امور اقتصادی، باید به سمت اقتصاد دانشبنیان حرکت کنیم. حجت الاسلام و المسلمین ملک زاده افزود: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون دشمنان مسیرهای گوناگونی در دشمنی با ملت ایران آزموده و غالباً با شکست مواجه شدهاند؛ اما یکی از راههایی که دشمنان هنوز از تاثیر آن ناامید نشدهاند، مسیر تحریم و تداوم فشارهای اقتصادی است.
وی اضافه کرد: مهمترین دلیل تاثیر این عامل از نگاه کارشناسان اقتصادی، بیتوجهی مسئولان برخی دولت ها به توان و تولید داخلی و امید واهی به برداشته شدن فشارهای اقتصادی از سوی دشمنان بوده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین گفت: نگاه به غرب در دولت گذشته و گره زدن مشکلات اقتصادی کشور به نتایج مذاکرات هستهای باعث خسارات فراوان و افزایش تهدیدها و فشارها علیه ملت ایران گردید، در حالی که اگر به جای انتظار بیهوده برای برداشته شدن تحریم ها، تمرکز خود را بر روی تقویت اقتصاد داخلی و تولید ملی و رشد شرکت های دانشبنیان قرار میدادند، امروز مردم ایران فشار کمتری بابت تحریم ها متحمل میشدند.
وی ابراز داشت: در برخی دولت های گذشته توجه به توسعه اقتصادی بر طبق الگوی غربی نه تنها از فشارهای اقتصادی به ملت ایران نکاست بلکه عامل افزایش فاصله طبقاتی و گسترش شکافهای اجتماعی شد و بزرگترین قربانی این وضعیت، اقشار آسیب پذیر و غالب کسانی بودهاند که در تمام سختیها و تهدیدها علیه جمهوری اسلامی چه در دوران جنگ تحمیلی و یا تحریمهای اقتصادی همراه نظام و انقلاب ماندهاند.
عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم ادامه داد: بنابراین مدل رشد و پیشرفت اقتصادی مطلوب نظام اسلامی، رشد اقتصادی همراه با عدالت میباشد و بیتوجهی به عدالت در توسعه اقتصادی مطلوب ما نیست؛ از این رو رهبر معظم انقلاب با تاکید به ایجاد رشد اقتصادی همراه با عدالت در جمهوری اسلامی فرمودند: «اگر در کشور [رشد] اقتصادی همراه با عدالت به وجود بیاید، همه زمینههای پیشرفت فعّال خواهد شد و کشور به پیشرفت واقعی خواهد رسید».
وی افزود: اقتصاد دانشبنیان از نگاه کارشناسان، عامل اصلاح و رشد اقتصادی کشورهاست و در شرایط کنونی میتواند یک جهش بزرگ در اقتصاد کشور ایران بوجود آورد؛ از این رو رهبر معظم انقلاب طی سال های گذشته به ویژه در دیدارهای نخبگان، پژوهشگران و دانشگاهیان بر حمایت از شرکتهای دانش بنیان تاکید نمودهاند که «برای رشد و اصلاح امور اقتصادی کشور، به طور قاطع باید به سمت اقتصاد دانشبنیان حرکت بکنیم».
وی گفت: از سویی نیز تجربه نشان داده شرکت های دانش بنیان در هر عرصهای که فعال شدهاند، رشد و پیشرفت کشور در آن حوزه را فراهم نمودهاند و تاکید امسال مقام معظم رهبری بر تقویت این شرکت ها در حوزه کشاورزی است که تاکنون کمتر مورد توجه مسئولان قرار گرفته است. ایشان با اشاره به این موضوع فرمودند: «متأسّفانه بخش کشاورزی از عرصه دانشبنیان یک مقداری دورتر از بخشهای صنعت و خدمات و مانند اینها است. اگر ما در کشاورزی، شرکتهای دانشبنیان را افزایش بدهیم و دانش را در مسئله کشاورزی بهکارگیری کنیم، ... میتوانیم حدّاکثر استفاده را بکنیم، بهرهوریمان را افزایش بدهیم...».
این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین اظهار داشت: با توجه به اهمیت مساله تولید که مقام معظم رهبری آن را به درستی کلید حل مشکل اقتصادی امروز جامعه ما نامیدند، اقتضا دارد شعار سال جدید یعنی «جهش تولید دانش بنیان»، به صورت یک طرح فوری در اقتصاد کشور از سوی دستگاههای مختلف عملیاتی گردد و تمام ظرفیت های کشور در بخش های آموزشی و پژوهشی، صنایع اقتصادی، صنایع کشاورزی و سایر بخشها با رویکرد دانش بنیان کردن تولید، و با استفاده حداکثری از ظرفیت نخبگانی مورد بهره برداری قرار گیرد.
وی در خاتمه گفت: تمرکز دولت خدمتگزار به این امر، مطمئناً تاثیر مهمی در خنثی نمودن تحریم های ظالمانه خواهد داشت؛ زیرا محور اصلی تولید دانش بنیان، علم و دانش است که هرگز تحریمپذیر نیست.